REMOVER

140,00 

Produkt do usuwania makijażu permanentnego, microbladingu oraz tatuażu, jest to biały kosmetyk zasadowy w formie kremu do rozjaśniania, korygowania lub usuwania pigmentu ze skóry. Jeden z najpopularniejszych alkaicznych produktów do usuwania makijażu permanentnego na rynku europejskim. Usuwa pigmenty o dowolnym kolorze przez ekstrakcję barwnika ze skóry. Do 90% skuteczności już po 1 zabiegu!

UWAGA do 1 removera należy zakupić 1 lub 2 pielęgnacje LIME, które są konieczne w pielęgnacji po zabiegowej!  Pojemność: 2 ml.

Skład: Woda, tlenek wapnia, gliceryna, tlenek cynku, tlenek magnezu, trietanoloamina, n-propanol, kwas benzoesowy.

Brak w magazynie

więcej

PROCEDURA ZABIEGOWA

Kontakt preparatu z oczami jest niedopuszczalny!
Podczas pracy removerem w bliskiej odległości od oczu, należy zachować maksymalne środki ostrożności !

W celu przygotowania skóry do zabiegu rozjaśniania (usuwania) pigmentu zaleca się:

  • Odkazić skórę środkiem antyseptycznym.
  • Wykonaj znieczulenie wstępne (powierzchniowe) przy użyciu środków znieczulających. Zalecana ekspozycja to 15-20 minut.
  • Usuń środek znieczulający.

Stosowanie środków znieczulających jest  opcjonalne!
Nadmierne zgrubienie skóry nie sprzyja skutecznemu stosowaniu Removera .

  1. Jeśli nie stosujesz znieczulenia, dla wygodniejszego zabiegu zaleca się nawilżenie i zmiękczenie powierzchni skóry.
  2. Przed użyciem potrząsnąć remover przez 2-3 minuty do uzyskania jednorodnej, „kremowej” konsystencji.
  3. Otwórz nasadkę na klucz i wyciśnij wymaganą objętość removera do sterylnego jednorazowego pojemnika.

– Zamknij szczelnie tylną częścią nasadki na klawisz, aby uniknąć wysychania.

– W razie potrzeby, aby uzyskać cieńszą konsystencję, Remover można rozcieńczyć.
(woda do iniekcji np. sól fizjologiczna, rozcieńczalniki pigmentów). 

  1. Aby zaaplikować  Remover w skórę, konieczne jest użycie urządzenia do makijażu permanentnego lub tatuażu. Procedura jest podobna do wykonywania makijażu permanentnego i tatuażu wszystkimi technikami (punktowa, liniowa, kreska, spirala).

Używać jednorazowych sterylnych igieł i końcówek lub modułowych systemów igieł.
Zaleca się używanie konfiguracji igieł  (1 RS, 3 RS, 5 RS) lub innych konfiguracji adaptacyjnych do określonego zadania.

  1. Zanurz igłę w pojemniku z Removerem przy włączonym urządzeniu, aby go pobrać. Czynność powtarzaj za każdym razem, aby uzupełnić remover i uniknąć przyklejenia suchej igły.
  2. Produkt zaaplikować w górne warstwy skóry. Preparat należy nakładać tylko na miejsca pigmentacji w celu dalszej interakcji. Wykonuj nie więcej niż 2-3 przejścia na usuwanym obszarze, aby uniknąć niepotrzebnego urazu powierzchni skóry.
  3. Wytrzyj na mokro wydzieliny skórne (limfę, osocze )
  4. Po zakończeniu aplikacji sprzętowej poczekaj, aż przepływ limfy ustanie. Użyj suchych chłonnych chusteczek jako kompresu.
  5. Nałożyć cienką warstwę zmywacza na całą usuwaną powierzchnię na 3-5 minut do wyschnięcia.
  6. Usuń resztki removera.

Na leczonym obszarze skóry może wystąpić lekkie pieczenie, mrowienie i zaczerwienienie.
Powtarzane procedury nie są zalecane wcześniej niż po 45 dniach.

OPIEKA POZABIEGOWA

Bezpośrednio po zabiegu zaleca się nałożenie specjalnego kremu nawilżającego – LIME.
LIME CREAM – zmiękcza skórę, nie zatyka porów. Zmniejsza stany zapalne i podrażnienia skóry. Baza żelu – delikatnie i bezboleśnie układa się na skórze i długotrwale ją nawilża, nie wysychając i nie tworząc skórki. Tworzy barierę ochronną.
Codziennie po zabiegu zalecamy nakładanie cienkiej warstwy specjalnego kremu  wzbogaconego  witaminami i olejkami 2-3 razy dziennie przez 7-10 dni, aby zachować elastyczność skóry i komfortowy naturalny proces gojenia. Powstała skórka nie może zostać oderwane aż do momentu naturalnego wyłuszczenia. W trakcie gojenia zakaz korzystania z  saun, solariów (opalania się), basenów i otwartych zbiorników wodnych, brać gorących kąpieli parowych podczas całego procesu gojenia! Przez pierwsze 3 dni należy zminimalizować bezpośredni kontakt z wodą. Po wyłuszczeniu skórki opcjonalnie zaleca się stosowanie specjalistycznych kremów i maści zapobiegających powstawaniu blizn i bliznowców (zużyć w ciągu miesiąca). Zalecamy wykonanie powtórnych zabiegów nie wcześniej niż 45 dni po pierwszym, biorąc pod uwagę wszystkie indywidualne cechy.

PRZECIWWSKAZANIA WZGLĘDNE

  1. Złe samopoczucie dowolnego pochodzenia, nawet  katar bez gorączki, lepiej odłożyć zabieg do całkowitego wyzdrowienia.
  2. Przeciwwskazaniem są również procesy zapalne na skórze, wykwity krostkowe w zabiegowym obszarze, zaostrzenie trądziku i trądziku różowatego. Zabieg można wykonać tylko podczas remisji – braku elementów zapalnych i krost na skórze.
  3. Leczenie silnymi lekami: antybiotykami, kortykosteroidami, antykoagulantami, retinoidami itp. Zabieg można przeprowadzić nie wcześniej niż dwa tygodnie (lub dłużej, w zależności od konkretnego leku) po zakończeniu leczenia.  Nowotwory łagodne i złośliwe oraz w trakcie chemioterapii i radioterapii  zabieg można wykonać tylko za pisemną zgodą lekarza prowadzącego. 
  4. Przeciwwskazane jest wykonywanie zabiegu w okolicy znamion, brodawek. Choroby alergiczne (np. Atopowe zapalenie skóry) i reakcje (np. nawracające alergiczne zapalenie skóry). 
  5. W okresie ciąży i karmienia piersią – tylko i wyłącznie za pisemną zgodą lekarza. 
  6. Chirurgia plastyczna w okolicy zamierzonego miejsca makijażu permanentnego lub usunięcia tatuażu. Np. Po operacjach plastycznych oka usunięcie makijażu permanentnego powieki można wykonać nie wcześniej niż 6 miesięcy po operacji, po całkowitym ustabilizowaniu się tkanek. 
  7. Menstruacja  – okresowi miesiączki towarzyszy zwiększona wrażliwość na ból i zmniejszona krzepliwość krwi, dlatego lepiej zaplanować zabieg w połowie cyklu.

 BEZWZGLĘDNE PRZECIWWSKAZANIA: 

  • zdekompensowane formy cukrzycy;
  • ciężkie choroby narządów wewnętrznych, niewydolność wątroby i nerek;
  • wszelkie choroby przewlekłe podczas zaostrzenia;
  • podwyższona temperatura ciała;
  • skłonność skóry do tworzenia blizn keloidowych;
  • postępujący etap łuszczycy, łuszczycowe wykwity na twarzy;
  • ciężkie stany niedoboru odporności, HIV;
  • hemofilia i inne choroby, którym towarzyszy zmniejszenie krzepliwości krwi;
  • padaczka, zwiększona gotowość konwulsyjna;
  • poważne zaburzenia psychiczne;
  • zatrucie alkoholowe i narkotykowe.

Warunki przechowywania Removera:

Przechowywać w miejscu suchym, chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i niedostępnym dla dzieci, w temperaturze nieprzekraczającej + 23 C.

Okres przydatności:

2 lata. Wszystkie informacje na opakowaniu.
Nie używać po upływie daty ważności.
Po otwarciu jednorazowej dawki zaleca się zużycie preparatu  w ciągu 14 dni, pod warunkiem przestrzegania warunków przechowywania i ponownego użycia nasadki na klawisz.

SKŁAD

Woda- w składzie wykazuje właściwości rozpuszczalnika.
Tlenek wapnia – to wapno palone, gdy wchodzi w interakcję z wodą, zamienia się w wodorotlenek wapnia (wapno gaszone). Reakcja zachodzi przy oddziaływaniu ciepła, 48-72 godzin nie można zwilżyć. Wiąże się z pigmentem wykazując efekt „rozrzedzenia”, co ułatwia i przyspiesza usuwanie pigmentu ze skóry. Wchodzi w skład preparatów złuszczających, substancji podczas zabiegu peelingu, złuszcza zrogowaciały naskórek. Pochłania płyny i usuwa wilgoć ze skóry, co pomaga ograniczyć rozwój mikroorganizmów (bakterii) wywołujących stany zapalne. Ale jednocześnie bardzo ważne jest pielęgnacja miejsca poddanego zabiegowi specjalnym balsamem na bazie oleju – LIME !
Gliceryna – znajduje się w prawie wszystkich produktach do pielęgnacji skóry, w ilości nie większej niż 10%. Zatrzymuje wilgoć, tworząc rodzaj filmu, który zapobiega parowaniu wilgoci, dzięki czemu odżywcze substancje nawilżające wnikają w głębsze warstwy skóry. Wpływa pozytywnie na procesy metaboliczne górnych warstw naskórka, czyli poprawia regenerację (odbudowę), usuwa toksyny, wygładza zmarszczki. Pełni również funkcję ochronną i oczyszczającą, dobrze usuwa zanieczyszczenia i nadmiar sebum.
Tlenek cynku – obojętny minerał. Działa uspokajająco, łagodzi podrażnienia – działa zmiękczająco. Jest stosowany w produktach przeciwsłonecznych. Ma działanie przeciwbakteryjne, wchodzi w skład produktów przeciwzapalnych do pielęgnacji skóry, zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Dobrze wykazuje właściwości przeciwutleniające, działa konserwująco, tj. neutralizuje utleniające działanie wolnych rodników i innych substancji. Może być stosowany jako stabilizator, wypełniacz i wybielacz. Zwęża pory, wysusza skórę.
Tlenek magnezu – ważną cechą tego związku jest zastosowanie go jako absorbentu w kosmetykach. Łączy komponenty między sobą, nadając systemowi jednorodność, tj. jednolitość. Kontroluje poziom pH, w medycynie stosowany przy wysokiej kwasowości soku żołądkowego. Ma niesamowitą lekkość, kruchość, zwiewność, przez co często dodawany jest do kosmetyków, aby uniknąć zbrylania, nadaje mu sypkość. Znajduje również zastosowanie w profilaktyce infekcji grzybiczych, utrzymuje skórę suchą i czystą, chroni przed promieniowaniem UV, zwęża pory. Standardowo stosowany jest w kolorze białym.
Trietanoloamina – (TEA) ma szerokie zastosowanie jako środek buforujący (neutralizujący), utrzymuje pH roztworów w wybranym rejonie, zapobiegając jego szybkiej zmianie w środowisku kwaśnym. Stosowany jest jako konserwant, dzięki stabilizacji zwiększa skuteczność innych konserwantów. Jedną z najważniejszych cech jest zdolność do tworzenia i stabilizacji piany, która jest bardzo powszechnym środkiem powierzchniowo czynnym w produktach kosmetycznych. W tej kompozycji otula cząsteczki pigmentu, przyczyniając się do ich lepszego wydalania. Jest doskonałym emulgatorem, przyspiesza tworzenie i stabilizuje rodzaj emulsji, nawet z niemieszających się składników, nadając w ten sposób większą jednorodność kompozycji.
N-propanol – alkohol n-propylowy – to dobry rozpuszczalnik. Idealny jako środek dezynfekujący, ma wyraźne działanie bakteriobójcze. Kontroluje nadmierne pienienie. Stosowany jest jako solubilizat, przenika do miceli solubilizatora (surfaktantu) i jest rozprowadzany pomiędzy fazą wodną i micelarną. W kosmetologii ten proces (solubilizacja) służy do uzyskania wody micelarnej.
Kwas benzoesowy – doskonały konserwant, działa antyseptycznie, hamuje rozwój pleśni, drożdży i niektórych bakterii. Jest stosowany jako konserwant w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Stosowany również w produktach do wybielania skóry, zwalczania plam starczych i usuwania piegów. W medycynie znalazł zastosowanie jako środek przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy. W naturze kwas ten zawarty jest w żurawinie, malinach, borówce brusznicy.

 

PODOBNE PRODUKTY